Vilken typ av kontorslokaler kommer du och ditt företag att behöva i framtiden när fler och fler vill kunna jobba flexibelt och långa och oflexibla hyreskontrakt känns passé? Här ger vi dig svaren på några av de vanligaste frågorna kring kontorshotell.

Vad är ett kontorshotell och vad är ett ”coworking space”?

Den traditionella typen av kontorshotell har funnits sedan 80-talet. Tänk anonyma kontorsrum i trista lägen, fast med gemensamt pentry. Coworking spaces (eller ibland ”kontorskollektiv”) är ett begrepp som först dök upp 2005 i San Fransisco. Coworking handlar inte enbart om att dela på kostnaderna för gemensamma utrymmen och utrustning. Det är ett försök att skapa en miljö som främjar samarbete mellan medlemmar vars företag är oberoende av varandra, men som kan dra nytta av de synergieffekter som uppstår när människor med liknande värderingar arbetar sida vid sida och delar erfarenheter med varandra. Idag har begreppen blandats och är så gott som utbytbara. På Huvudkontoret använder vi ordet kontorshotell, mest för att vi tycker det är enklast att förstå, men vi är samtidigt ett coworking space med allt vad det innebär av kreativt och socialt utbyte och gemensamma (frivilliga) aktiviteter.

Varför väljer fler och fler företag coworking?

Vårt sätt att arbeta har förändrats. De flesta av oss jobbar inte 100% av vår tid ”på kontoret”. Inte minst eftersom vi insett att det är både roligare och mer produktivt att kunna jobba mer flexibelt. Det gör att många företag inte kommer att behöva lika stor kontorsyta i framtiden, då inte alla anställda kommer att vara på plats samtidigt. När du väljer ett coworking space kan du öka (eller minska) antalet kontorsplatser i takt med att behoven skiftar, utan du sitter fast i ett långt hyresavtal med din fastighetsägare.

Vad finns det fler för fördelar?

En stor fördel för de flesta företag är att startsträckan är nästan noll: det är bara att flytta in och börja jobba eftersom allt redan finns på plats. Och att allt funkar, vilket gör att du och dina kollegor kan ha fullt fokus på er egen verksamhet från dag ett. Bara häromdagen pratade vi med en medlem som flyttat in hos oss på Huvudkontoret som uttryckte hur skönt han tyckte det var att slippa fixa med vardagsgrejer som internetuppkoppling, papper i skrivaren och toapapper. Många drar också nytta av nätverksmöjligheterna. När företag från olika branscher sitter tillsammans uppstår det oundvikligen nya affärsmöjligheter.

Men blir det inte dyrare med coworking?

När du jämför den fasta månadskostnaden för ett coworking space med hyran i ett lika välbeläget och inspirerande ”eget” kontor, så kommer du se att coworking är lite dyrare. Men det beror på att du underskattar kostnaderna för ett ”eget” kontor. När du väl betalt städningen, bredbandet, möblerna, larmet, försäkringen, Tv:n och bytt den där trista soffan i konferensrummet, så är skillnaden borta. Och då har vi inte ens pratat om all den tid som du oundvikligen kommer att spendera på att ringa försäkringsbolag, jaga fastighetsskötaren för att elementen inte funkar och så vidare. Det är inte ovanligt att företag spenderar tio timmar i månaden på den typen av frågor. Och tid är ju som bekant pengar. En annan fördelar som många uppskattar är den fasta månadskostnaden som gör det enklare att budgetera.

Vårt råd: räkna kostnaden per anställd!

Det bästa sättet att tänka kring kontorskostnader är att släppa tanken på vad lokalerna kostar per kvadratmeter. Räkna istället på vad ert kontor kostar per anställd som utnyttjar det. Lägg ihop alla era kontorskostnader och dela på antalet anställda.

Uträkningsexempel:

Uträkningsexemplet nedan baseras på ett traditionellt kontor i Helsingborg på 150 m2 med en årshyra på 1500 kr/m2 per år där man har 4 arbetsplatser, konferensrum, två toaletter och köks del med fikarum.

  • Lokalhyra 18 750 kr/mån
  • Driftskostnader 2 800 kr/mån (ca 15% av lokalhyran)
  • Skrivare ink toner,  reservdelar 2 000kr/mån
  • Fiber 1 500 kr/mån
  • Övrig tekniskutrustning 1500 kr/mån
  • Städning 5 000 kr/mån
  • Entrématta 400 kr/mån
  • Förbrukning av kontorsmaterial  1000 kr/mån

Totalt 8237 kr/mån per arbetsplats. 

Jämför gärna det med Huvudkotnorets priser per arbetsplats här 

Funkar kontorshotell eller coworking space för alla typer av företag?

Nja, kanske inte riktigt alla. Men bland våra medlemmar finns allt från advokater och IT-konsulter till revisorer, reklambyråer och byggföretag. Från början trodde vi att våra målgrupper främst skulle vara ensamföretagare och fåmansbolag, men nu har vi insett att även större företag ser oss som ett bra alternativ. En av våra medlemmar har 15 anställda och hyr 12 platser. En annan har tio anställda och hyr sju platser. Den här typen av fördelning tror vi kommer att bli vanlig framöver när fler och fler kommer att vilja jobba hemifrån ibland. Kolla gärna in vilka kontorsalternativ ditt företag kan välja här.

Har du fler frågor?

Har du fler frågor om skillnaden mellan de olika begreppen så hjälper vi dig gärna. På våra kontorshotell i Helsingborg har vi satsat på både egna rum och öppna coworking ytor. Kontakta oss på Hej@hk.se så berättar vi mer. 

Du använder en föråldrad webbläsare. Alla funktioner fungerar inte i din webbläsare. Var vänlig uppgradera din webbläsare för att förbättra din upplevelse och öka din säkerhet.